ULANG TAHUN KEPADERIAN YANG KE-40 TAHUN

KENINGAU: “Uskup Cornelius Piong terkenal dengan sikap ramah dan kedekatannya dengan umat, dia amat prihatin kepada yang memerlukan dan sangat bersungguh-sungguh dalam menyebarkan iman serta tabah dalam membangunkan Gereja,” kata Duta Takhta Suci ke Malaysia, Uskup Agung Joseph Marino sempena perayaan Ulang tahun Imamat Uskup Cornelius Piong ke-40.

NULU1

Perayaan Ulang Tahun Imamat Uskup Cornelius diraikan dengan meriah oleh tiga ribu umat yang datang dari jauh dan dekat. Perayaan yang dirancang secara sederhana itu tanpa disangka-sangka menjadi sambutan yang meriah. Seperti kata Uskup Agung Kota Kinabalu, John Wong, Uskup Cornelius Piong bertumbuh dengan Gereja tempatan sejak ditahbis 40 tahun yang lalu. Sebagai Uskup pertama Keuskupan Keningau, namanya pasti akan tercatat sebagai salah seorang pemain penting dalam sejarah penyelamatan di Sabah, demikian kata Uskup Agung John Wong.

NULU2

Semasa memimpin Misa Kudus sempena Ulang Tahun Pentahbisan Imamatnya di Pusat Ziarah Keluarga Kudus Nulu Sosopon, Uskup Cornelius Piong memetik tema perayaan itu, “Aku bersyukur kepada-Mu Tuhan kerana Engkau memanggil aku, mengutus aku dan menopang aku melayani di ladang-Mu yang luas” sebagai luahan syukur dan sukacitanya terhadap Tuhan yang telah memanggilnya menjadi Paderi (27 Mac 1977)  seterusnya dilantik sebagai Uskup Keningau pada 2 Feb 1993.

“Saya percaya, pelayanan saya sebagai Paderi dan Gembala Keuskupan Keningau adalah kerana panggilan Tuhan,” ujar Uskup Cornelius seraya menambah bahawa Tuhan tidak pernah meninggalkan kita sendirian. Prelatus itu juga mengajak hadirin agar sentiasa menyedari kehadiran Yesus, mensyukuri dan tidak ragu-ragu terhadap kuasa-Nya.

NULU3

Bapa Uskup juga mengingatkan kembali para umat tentang wawasan Keuskupan Keningau iaitu Umat Allah berjalan bersama bersama dalam Yesus Kristus. Beliau mengakui, seperti dua orang pengikut Yesus yang sedang menuju ke Emaus, kita akan selalu berasa ragu. Oleh itu, Bapa Uskup sangat menekankan kekuasaan dan kehebatan Ekaristi sebagai sumber kekuatan iman dan disokong melalui kesatuan Komuniti Kristian Dasar (KKD) serta menasihati para umat agar terus menghayati Firman dan mengambil masa untuk mengeratkan hubungan dengan Tuhan melalui Adorasi kepada Sakramen Mahakudus.

Uskup Cornelius Piong dilahirkan pada 01 Julai 1949. Bapanya bernama Augustine Piong (Mendiang) dan ibunya bernama Lucy Kimsin. Beliau dibaptis pada 16 Julai 1949 dan menerima Sakramen Krisma pada 19 April 1959. Beliau membagikan pengalaman perjalanan selama 40 tahun sebagai seorang Paderi.

Sharing is caring!