RETRET KATEKIS PEMBIMBING PERINGKAT KEUSKUPAN KENINGAU

KENINGAU : Pada 9 November lepas, Retret Katekis Pembimbing bagi Peringkat Keuskupan Keningau telah diadakan selama tiga hari di Rumah Rehat Keuskupan Keningau (RRKK) Tatal.   

Tugasan seorang katekis pembimbing adalah memberikan pendidikan agama dan pembentukan iman kepada kaum muda mahupun yang sudah dewasa. Kehadiran katekis pembimbing membantu dalam mempersiapkan umat untuk menerima sakramen (Pembaptisan, Penguatan, pengakuan dan Ekaristi).

“Bersyukur kerana kesanggupan kamu menerima panggilan pelayanan sebagai katekis pembimbing. Tujuan membimbing terdapat dalam objektif keuskupan. Bagaimana untuk mencapai objektif demikian adalah dengan mengikuti tema keuskupan iaitu ‘Umat Allah berjalan bersama dalam Kesatuan, Kesetiaan dan Kekudusan Yesus Kristus.’

“Kesatuan dengan Tuhan itu penting supaya kita kekal dan setia dalam pelayanan kepada Yesus. Selain, itu ambil masa untuk mengalami kekudusan dengan menggunakan medium yang disediakan oleh gereja seperti retret, seminar, jualan buku di Barang Kudus dan juga adorasi serta saat teduh. Selitkan dalam pembelajaran hari minggu akan tujuan mengikuti saat teduh dan mendorong agar umat menghadiri Saat teduh.” Ujar Uskup dalam Homilinya.

Uskup juga berpesan agar para katekis pembimbing mengambil sikap sambil mengajar sambil belajar untuk sentiasa memperluaskan pengetahuan dan dikongsikan kepada umat bimbingan. KOMSOS KGAU

Sharing is caring!